Aquesta vesprada a les 20h ha tingut lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament una Sessió Plenària Ordinària. Repassem a continuació el debat que ha tingut lloc a cada punt i les propostes que hem fet des del Grup Municipal Compromís.

1. Aprovació d’Actes Anteriors.

2. Presa de possessió de MªTeresa Sempere, nova regidora del Partit Popular.

3. Dictamen sobre proposta de modificació de crèdits.

Aquest punt incloïa diferents modificacions pressupostàries dirigides a augmentar el crèdit disponible en certes partides. Específicament s’han incrementat les partides destinades a Festes, l’Associació Cultural «El Ganxo», les obres de reforma de l’Ajuntament i l’Escola de Fútbol Base. Respecte a aquest darrer augment, des del GM Compromís hem recordat que tots els esports tenen necessitats i per tant cal garantir un tractament igualitari.

4. Dictamen sobre aprovació Pla Econòmic i Financer per a possibilitar inversions del programa de Diputació.

S’ha aprovat un pla que justifica la situació financera de l’Ajuntament de Benigànim, necessari per a poder accedir al programa de subvencions de la Diputació de València per a inversions financerament sostenibles. En aquest punt, el GM Compromís hem criticat que l’Equip de Govern no ha comptat amb la ciutadania ni amb els grups municipals per escollir els projectes seleccionats per a les inversions. Hem recordat que nosaltres vam proposar obrir un proces de consulta ciutadana semblant al que s’ha fet a altres ajuntaments del voltant.

5. Aprovació de propostes de data per a les dues festes locals de l’any 2016.

S’ha aprovat la determinació com a festiu local del dia de la Beata Inés (21 de Gener) i l’últim dilluns de les Festes Patronals.

6. Dictamen sobre moció del PSOE sobre gratuïtat dels llibres de text en educació obligatòria.

Aquesta moció proposava l’adhesió de l’Ajuntament al programa Xarxa Llibres impulsat per la Conselleria d’Educació. Des del GM Compromís hem manifestat el nostre desacord respecte al redactat de la moció en el seu apartat expositiu, ja que aquesta atribuïa al PSOE la posada en marxa d’aquesta mesura, quan aquesta és precisament una iniciativa del Conseller d’Educació, Vicent Marzà, de Compromís. En aquest sentit, el nostre portaveu ja havia transmès al portaveu del PSOE aquest matí una proposta de redactat alternatiu, que eliminava les referències partidistes. Tot i això, el PSOE ha manifestat la seua intenció de mantindre el redactat. La moció ha estat aprovada per unanimitat del ple.

7. Dictamen compliment sentència Tribunal Superior de Justícia en relació a la residència.

S’ha aprovat acomplir les sentències vigents sobre la segregació de parcel·les per a la residència amb l’objectiu de minimitzar els ja elevats costos judicials del procés.

8. Dictamen moció Compromís sobre reforma del sistema de finançament autonòmic i recuperació del deute històric de l’Estat amb el País Valencià.

Aquesta moció que vam presentar al Juliol pretenia que l’Ajuntament instara a la Generalitat a treballar intensament per assolir una reforma del sistema de finançament, així com la recuperació dels recursos perduts en aquest darrer any degut a l’infrafinançament. La moció ha estat aprovada per unanimitat del ple.

9. Dictamen moció Compromís sobre l’obertura d’una comissió d’investigació en relació als presumptes delictes de malversació de cabals públics i blanqueig de capitals per part de l’anterior corporació municipal.

Aquesta moció pretenia aprovar la creació d’una comissió d’investigació amb l’objectiu de que els regidors i tota la ciutadania tinguera accés a la documentació relacionada amb els presumptes delictes denunciats pel propi Ajuntament a la Fiscalia. El Partit Popular ha manifestat el seu desacord, argumentant que no era útil i que les persones implicades ja no tenien càrrecs públics. El PSOE ha manifestat que si bé compartia el fons de la mesura, posava com a condició que els treballs de la comissió començaren a partir del 2016. Des del GM Compromís hem considerat que aquesta condició no era en cap cas assumible, ja que ens tractem davant d’uns fets recents i que cal investigar quan abans. Així doncs, s’ha realitzat la votació sobre el document original que presentàvem. En aquesta votació el PP ha votat en contra, mentre que el PSOE s’ha abstingut, possibilitat que la moció no tirara endavant.

10. Dictamen moció Compromís sobre desnonaments a Benigànim.

Aquesta moció proposava l’adopció d’un seguit de mesures per a minimitzar l’impacte dels desnonaments al nostre poble. Per qüestions legals, des del GM Compromís hem proposat un canvi en la redacció dels acords, incloent-hi que la policia municipal no hi participarà en cap procés de desnonaments excepte si hi ha una ordre judicial que ho sol·licite de manera explícita i justificada. Tots els grups han acceptat la nostra proposta i per tant la moció ha estat aprovada per unanimitat del ple.

11. Precs, Preguntes, Control i Fiscalització.

En el torn de preguntes, des del GM Compromís hem plantejat primer dues reflexions i després una sèrie de preguntes específiques.

En primer lloc em valorat la gestió del nou equip de govern en els seus primers 100 dies. Hem manifestat que la nostra sensació és que l’equip de govern actual es troba relativament paralitzat, sense capacitat de veure més enllà de la gestió diària. En aquest sentit, hem destacat la manca d’iniciatives ni de projectes específics en aquest període. A més, hem denunciat la manca de participació ciutadana i el retràs administratiu en la provisió de documentació.

En segon lloc, i davant la recent convocatòria de les tres comissions existents a l’Ajuntament (de les quals forma part el nostre portaveu) hem traslladat una reflexió al voltant de la durada i contingut d’aquestes comissions. Les darreres comissions s’han convocat amb intervals de temps molt reduïts, arribant algunes a durar menys de 5 minuts. És per això, que hem suggerit la possibilitat d’aprofitar millor aquests instruments, dotant-los de major contingut.

En tercer lloc, hem preguntat a la Regidora d’Educació i Cultura al voltant de les gestions empreses per a aconseguir la unificació del CEIP Beata Inés. La Regidora ha apuntat que s’estan fent gestions i identificant els responsables concrets. Des del GM Compromís li hem facilitat el document que personalment vam traslladar al Conseller Marzà en una reunió aquest mateix mes de setembre.

En quart lloc, hem preguntat a la Regidora de Serveis Socials i Participació, pels plans del nou equip de govern respecte a la implementació de programes de participació ciutadana. La Regidora ens ha respost que de moment han implementat algunes iniciatives com el servei de bans via Whatsapp i que pretenen obrir una bustia de suggeriments a l’Ajuntament. Tot i això, i davant la insistència del nostre portaveu, la Regidora ha manifestat que pel moment no existeix cap programa específic de participació ciutadana per a implementar, només s’estan estudiant les possibilitats.

Finalment, hem preguntat al Regidor d’Esports per les gestions per a reactivar el Consell Esportiu Local. El Regidor ens ha respost que s’està treballant en la qüestió i la intenció és dinamitzar al màxim possible aquest Consell.

* Com a anècdota, mentre el portaveu del Partit Popular denunciava que no s’havia tocat l’himne d’Espanya a les processons, el quadre del rei Felip VI ha caigut a terra sense produir cap incident major.